Αρχική / Υπηρεσίες / Ψυχολoγία Ενηλίκων

Ψυχολoγία Ενηλίκων

Ψυχολoγία Ενηλίκων
 
Η ανάλυση με τους ενήλικες δεν βασίζεται σε κάποιο προσχεδιασμένο πρόγραμμα. Το ίδιο το άτομο καθορίζει τη συνεδρία με βάση τη μοναδική του εμπειρία, η οποία έχει φωνή και μπορεί να βρει τόπο έκφρασης. Σημασία έχει η επικοινωνιακή πράξη, η οποία μεταφέρεται από την πλευρά του ατόμου που αναζητά βοήθεια.
 
Ο λόγος βοηθά τα άτομα να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους και να φέρουν ένα σύνολο θεμάτων που τα απασχολούν και συχνά αγνοούν την προέλευσή τους.
 
H λεκτικοποίηση των συναισθημάτων, των συμπτωμάτων, των συγκρούσεων κ.ο..κ. μας οδηγεί σε ένα χρονικό λαβύρινθο. Αυτός ο χρονικός λαβύρινθος δεν καταλήγει απλά στη παιδική ηλικία του ανθρώπου αλλά στον πολιτισμό εντός του οποίου το άτομο δημιουργεί τον εαυτό του.
 
Το άτομο αναδομεί, αναθεωρεί, καταλαβαίνει, δομείται στη βάση αυτού που πραγματικά ‘είναι’, ένα ξεχωριστό και μοναδικό πρόσωπο.
 
Η κατανόηση του ανθρώπου πρέπει να γίνεται αντιληπτή εντός του κοινωνικο-πολιτισμικού πλαισίου όπου ρόλοι, ταυτότητα, διαπροσωπικές σχέσεις, αντιθέσεις, αλληλοεπιδρούν και μπορεί να οδηγήσουν στην αλλοτρίωση του εαυτού και στην έλλειψη νοήματος στην ζωή.
 
Οι νέες εξελίξεις στον χώρο της Ψυχολογίας θέτουν, μέσω των επιστημονικών τους πορισμάτων, κρίσιμα ερωτήματα για τα σύγχρονα αδιέξοδα που βιώνει το άτομο. Απελευθερώνοντας το άτομο από ενοχές που αδίκως επισκιάζουν και αλλοτριώνουν την ύπαρξή του. Βοηθώντας το άτομο να αποκτήσει γνώση του:  ‘τι προέρχεται από τον άνθρωπο και τι προέρχεται από τον εξωτερικό κόσμο’.
 
Η γνώση και η εξύψωση των ικανοτήτων του ατόμου περνά τα όρια του ατόμου και φτάνει στον πολιτισμό. Το άτομο δεν είναι μόνο του αλλά ένα σύνολο πλεγμάτων πολιτισμικών σχέσεων.

Σκοπός μας είναι το άτομο να πάψει να  είναι ένα διαιρεμένο ον, αλλά να δομηθεί στη βάση αυτού που πραγματικά ‘είναι’.Και αν στην πορεία της ζωής έχασε αυτό που ‘είναι’, μπορεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.