Αρχική / Νέα / Επιλεκτική Αλαλία: Αντιμετώπιση

Επιλεκτική Αλαλία: Αντιμετώπιση

Επιλεκτική Αλαλία: Αντιμετώπιση

Η επιλεκτική ή εκλεκτική αλαλία αφορά τα παιδιά που επιλέγουν να μη μιλάνε στον κοινωνικό περίγυρο και σε κοινωνικές καταστάσεις όπου αναμένεται η ομιλία ενώ μιλάνε σε άλλες περιπτώσεις. Τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία αποφεύγουν ή αδυνατούν να μιλήσουν σε δημόσια πλαίσια όπως το σχολείο, η παιδική χαρά, τα πάρκα, εμπορικά κέντρα κ.ο.κ. Σε ένα άλλο επίπεδο, αδυνατούν να μιλήσουν σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά αλλά πολλές φορές αυτή η δυσκολία υπάρχει και σε άτομα που συναναστρέφονται καθημερινά όπως οι δάσκαλοι. Η αποτυχία του παιδιού να μιλήσει είναι επίμονη, διαρκεί καιρό και είναι αρκετά ανθεκτική σε πιέσεις του περιβάλλοντος που καλούν το παιδί να μιλήσει.

Ένα παιδί με επιλεκτική αλαλία μπορεί να μιλήσει σε περιβάλλοντα που αισθάνεται άνετα. Πολλά παιδιά μιλούν άνετα στο χώρο του σπιτιού τους, με τα αδέρφια τους και με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά. Επίσης, μπορεί να μιλάνε στο τηλέφωνο, να μιλήσουν σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά, να μιλάνε ενώ βρίσκονται πίσω από κάποια πόρτα χωρίς να έρχονται σε οπτική επαφή με το πρόσωπο που μιλούν.
 
 
Ένα παιδί με επιλεκτική αλαλία έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με επάρκεια και σαφήνεια, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις επιλεκτική ή εκλεκτική αλαλία μπορεί να συνυπάρxει με άλλες διαταραχές.
 
Οι γονείς, πολλές φορές, επειδή το παιδί τους μπορεί να μιλά πολύ άνετα στο σπίτι, δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα. Πολλοί γονείς αποδίδουν το πρόβλημα σε μια απλή συστολή. Πράγματι, η επιλεκτική αλαλία συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με έντονη ντροπαλότητα ή κοινωνικό άγχος αλλά η αλαλία αποτελεί ένα υπάρχον πρόβλημα στη ζωή του παιδιού.
 
Η μέση ηλικία έναρξής της είναι 3-6 χρονών, συνήθως οι γονείς ζητάνε τη βοήθεια της Ψυχολόγου όταν το παιδί τους φτάσει στην ηλικία των 6-8 χρονών και μερικές φορές καθόλου. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν το παιδί πηγαίνει στο σχολείο και τότε το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με πολλά προβλήματα.
Το παιδί με επιλεκτική αλαλία νιώθει έντονο άγχος , παρουσιάζει κοινωνική φοβία και υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν ψυχοσωματικά φαινόμενα. Συχνά είναι μόνο του, παρουσιάζει τάση απόσυρσης, νιώθει θλίψη και πολλές φορές γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας.
 
Τα αίτια της επιλεκτικής αλαλίας μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά για το κάθε παιδί. Δηλαδή, το κάθε παιδί να έχει επηρεαστεί με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Πίσω από μια επιλεκτική αλαλία μπορεί να βρίσκεται κάποιο ψυχικό έλλειμμα του παιδιού, ψυχικό τραύμα, θέματα με το φύλο του παιδιού, ταυτότητας και πολλοί άλλοι λόγοι. Το άγχος που βγάζει το παιδί σημαίνει ότι υπάρχει μια αδιευκρίνιστη αλήθεια, η οποία δεν έχει λεκτικοποιηθεί και δεν έχει δουλευτεί συναισθηματικά. Το άγχος του παιδιού μας δείχνει ότι πρέπει να 'ξεμπλοκάρουμε' αυτό που υπάρχει πίσω από την αλαλία. Η κοινωνική φοβία μπορεί να συν-υπάρχει μαζί με την επιλεκτική αλαλία. 
 
Η αντιμετώπιση των παιδιών με επιλεκτική ή εκλεκτική αλαλία μπορεί να είναι πολύ γρήγορη στο να μιλήσει το παιδί.. Δυστυχώς, τα παιδιά με το σύμπτωμα της αλαλίας ταλαιπωρούνται πάρα πολύ στο να δωθεί κάποια λύση στο πρόβλημά τους.
 
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πίσω από μια επιλεκτική αλαλία μπορεί να βρίσκεται ένα ευφυέστατο παιδί, το οποίο έχει ανάγκη να κάνει φίλους, ακόμη και αν καταφεύγει στην απομόνωση. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, διότι η εικόνα του παιδιού μπορεί να ανατραπεί όταν το παιδί αντισταθμίσει το έλλειμμά του ή απαλύνει τον πόνο του.