Αρχική / Νέα / Παραβατικός ανήλικος

Παραβατικός ανήλικος

Παραβατικός ανήλικος

Παραβατικός ανήλικος! Πραγματικότητα ή κατασκευή;

 
Ο παραβατικός ανήλικος είναι μια έννοια που αποδίδεται σε ένα σύνολο συμπεριφορών, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα κανονιστικά πρότυπα της κοινωνίας.
 
Αν ξεχάσουμε για λίγο την έννοια της παραβατικότητας, θα δούμε ότι ο ανήλικος παραβάτης μέσω της συμπεριφοράς του μάς κοινωνεί μια σειρά προβλημάτων του. Τα προβλήματα του ανηλίκου δεν αποτελούν μια αποκομμένη σχέση από το εγγύτερο, αλλά και ευρύτερο εξωτερικό του περιβάλλον.
 
Η εξαγωγή συμπερασμάτων για την ατομική περίπτωση του ανήλικου παιδιού που εμπλέκεται στην παράβαση, πρέπει να γίνει κατανοητή εντός ενός κοινωνικο-πολιτισμικού πλαισίου και συγκεκριμένων χρονικών συγκυριών που αποτέλεσαν ορόσημα στη ζωή του.
 
Πολλές φορές οι ανήλικοι έφηβοι ενσωματώνουν στο είναι τους ένα δευτερογενή στιγματισμό, προερχόμενος από σκληρό κοινωνικό λόγο. Ο κοινωνικός λόγος του αποδίδει την ετικέτα 'του παραβάτη', με αποτέλεσμα το ανήλικο παιδί να την οικειοποιηθεί εντελώς.
 
Το στίγμα που συνοδεύει το ανήλικο παιδί είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Συχνά τα παιδιά έχουν πιστέψει ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να απαλλαγούν από το κοινωνικό στίγμα που θα τους συνοδεύει σε ολόκληρή τους τη ζωή.
 
Πίσω από κάθε παράβαση ενός παιδιού θα πρέπει να δούμε ένα παιδί που σπαραχτικά ζητά βοήθεια και έχει περισσότερη ανάγκη από τον καθένα να μην το δούμε μέσα από μια κατηγορία του ‘’παραβατικού’’.
 
Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να δούμε αυτό το παιδί  με πολλή στοργή και αγάπη, πέρα από την επιφάνεια των συμπεριφορών. Εκεί που ένα παιδί σπαράζει, αναζητώντας ένα χέρι βοηθείας, ακόμη και αν  το ίδιο αδυνατεί να καταλάβει ότι πίσω από οποιαδήποτε ‘παράβαση’ κάποιο παιδί φωνάζει βοήθεια.